Δραστηριότητες
25/02/2015
Λύκειον Ελληνίδων Αμμοχώστου - Το πολύτιμο τετράδιο (1930)

Το Λύκειον Ελληνίδων Αμμοχώστου ιδρύθηκε το 1930 από τη Μαρία Παναγιώτη Ιωάννου, στη μικρή τότε πόλη της Αμμοχώστου με σκοπό την ανύψωση της γυναίκας πνευματικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά.

Είναι από τα πρώτα πνευματικά Σωματεία της Αμμοχώστου, μετά την Πνευματική Αδελφότητα Λευκωσίας.

Πέτυχε τους στόχους του με την ίδρυση Ωδείου, Μαντολινάτας, Θεατρικού Ομίλου και Βιβλιοθήκης το 1930 και της Παιδικής Εξοχής για άπορα παιδιά το 1932.

Η πορεία του ήταν ανοδική και κατέστη το Κέντρο της πνευματικής κίνησης της Αμμοχώστου με διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις, εβδομαδιαίες καλλιτεχνικές συγκεντρώσεις, με παιδικά θέατρα, χορευτικό λαϊκό συγκρότημα, ανέβασμα αρχαίων τραγωδιών και θεατρικών παραστάσεων, αλλά και γκαλερί και την εν γένει εθνική του δράση.

Το 1974 γίνεται η βίαιη εισβολή του τουρκικού αττίλα. Ξερριζώνεται, αλλά δεν πεθαίνει.

Ξαναδημιουργείται στη Λεμεσό από την φιλόλογο Κλαίρη Αγγελίδου το 1975, συνεχίζοντας την πορεία του.

Ιδρύει παραρτήματα στη Λάρνακα (1978), τη Λευκωσία (1988), στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου (2008).

Ιδρύει Ωδεία στη Λεμεσό, Λάρνακα, Παραλίμνι.

Δημιουργεί Χορωδία στη Λεμεσό. Το καλλιμάρμαρο κτήριο στην Αμμόχωστο, δωρεά της Μαρίας Ιωάννου ερημώνεται, λεηλατείται. Θησαυροί λαϊκής τέχνης εξαφανίζονται.

Σαράντα χρόνια μετά, ένας τουρκοκύπριος, αδρά πληρωμένος μπαίνει στο Λύκειον Ελληνίδων Αμμοχώστου και «τυχαία» μεταξύ άλλων βιβλίων που ήταν σκορπισμένα στο πάτωμα της Βιβλιοθήκης, φέρνει το πρώτο τετράδιο, που η Μαρία Ιωάννου προσκαλούσε τις γυναίκες της πόλης να γίνουν μέλη του Σωματείου.

Πρώτο μέλος η γυναίκα του Δημάρχου Μαριάννα Γεωργίου Εμφιετζή.

175 μέλη γράφτηκαν τη μέρα εκείνη. Στο τετράδιο βρίσκονται οι πρώτες συνελεύσεις, οι πρώτες συνεδρίες, οι πρώτες αποφάσεις.

Η ενεργός συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά.

Ο Βάσος Στυλιανού, καλλιτέχνης φωτογράφος, το φωτογράφησε και με τη χορηγία του ιδρύματος Λεβέντη και τη συνδρομή προεγγραφέντων προσώπων, το εκδώσαμε σε βιβλίο.