Δραστηριότητες
20/11/2017
Λύκειον Ελληνίδων Αμμοχώστου - Παράρτημα Λάρνακας

Το Λ.Ε.Α. Λάρνακας αφιέρωσε το έτος 2017 στον Γιώργο και τη Ναταλία Αρβανιτάκη, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή τους, τιμώντας τους δύο εργάτες της Τέχνης και των Γραμμάτων με διάφορες εκδηλώσεις.

Ο Γιώργος Αρβανιτάκης, πιανίστας, συνθέτης,μουσικοπαιδαγωγός και ποιητής, ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου του Λ.Ε.Α., για 60 χρόνια. Ήταν ο εμπνευστής της οικοδόμησης του οικήματος του Λ.Ε.Α., στη Λάρνακα.. Πρόσφερε πολλά στο Λύκειο Ελληνίδων αλλά και στη μουσική παιδεία της Κύπρου. Η γυναίκα του Ναταλία Αρβανιτάκη, από την Αμμόχωστο, εργάστηκε στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αμμόχωστο ως δασκάλα απαγγελίας, πιάνου και ρυθμικής γυμναστικής. Ήταν η πρώτη γυναίκα υπάλληλος του Ρ.Ι.Κ., από τους πρωτοπόρους στο κτίσιμο της Ραδιοφωνίας στην Κύπρο. Μαζί με τον Γιώργο Αρβανιτάκη δημιούργησαν τη γνωστή Εκπομπή Παιδική Γωνιά.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο με μεγάλη επιτυχία. Ο Κυριάκος Σουρουλλάς, μαθητής του Αρβανιτάκη, και η MijungLee, έδωσαν ρεσιτάλ πιάνου με έργα Γ. Αρβανιτάκη,καθώς και άλλων συνθετών. Οι συναυλίες δόθηκαν στην Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία, στις 18 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, στις 20 Οκτωβρίου και στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, στις 25 Οκτωβρίου. Οι δύο καλλιτέχνες έπαιξαν με πολλή μουσικότητα και ευαισθησία,αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στις 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- αφιέρωμα στον Γιώργο και τη Ναταλία Αρβανιτάκη, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσικό και λογοτεχνικό μέρος. Μετά τον χαιρετισμό της προέδρου, κ. Μάρως Χαραλαμπίδη, η παιδική χορωδία του Λ.Ε.Α. ζωντάνεψε την Παιδική Γωνιά, με τραγούδια του Γιώργου Αρβανιτάκη, όπως το Γουρουνάκι, τον Γεροπαππού κ.ά. Μαέστρος η Κυριακή Χρυσάνθου και συνοδεία στο πιάνο η Ιωάννα Κουλλεπού. Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης στη φυσαρμόνικα και η Αγγελική Σελλά φωνή, ερμήνευσαν το τραγούδι Καράβι, σε στίχους και μουσική Γ. Αρβανιτάκη. Έργα του Μεγάλου Δασκάλου, επίσης, εκτέλεσαν ο Χριστόδουλος Γεωργιάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λ.Ε.Α., με την Αιμιλία Μιχαήλ- Γεωργίου στο φλάουτο. Ο Χριστόδουλος Γεωργιάδης ερμήνευσε στο πιάνο ακόμα, και τρεις δικές του συνθέσεις,με θεματικό υλικό από παραδοσιακές μελωδίες της Κύπρου, αφιερωμένες στον δάσκαλο του Γ. Αρβανιτάκη. Ο Πιανίστας Κώστας Λούκος, επίσης μαθητής του, ο Κυριάκος Σουρουλλάς και η MijungLee εκτέλεσαν έργα Αρβανιτάκη.

Στο λογοτεχνικό μέρος παρουσιάστηκε βιβλίο-λεύκωμα,αφιερωμένο στα δύο τιμώμενα πρόσωπα, από την Ελένη Κωμοδρόμου-Γεράνη και τη Γεωργία Γεράνη-Χατζηττοφή. Η εκδήλωση έκλεισε με λίγα λόγια, πολύ συγκινητικά, από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Σκηνοθέτη, που φόρτισαν την ατμόσφαιρα.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, με έκθεση ζωγραφικής του Λέανδρου Αρβανιτάκη και της Αγγελικής Σελλά. Την έκθεση εγκαινίασε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Χριστόδουλος Γεωργιάδης και έμεινε ανοικτή για πέντε μέρες. Τα έργα των δύο Ζωγράφων άρεσαν και συγκίνησαν… για το ταξιδιάρικο και φυσιολατρικό περιεχόμενο, τη ζωντάνια των χρωμάτων και τη καλαίσθητη λεπτομέρεια Η Αγγελική Σελλά, γυναίκα του Λέανδρου, από την Ελλάδα, είναι Γραφίστας και Ζωγράφος, Ο Λέανδρος είναι Ναυπηγός- Μηχανολόγος Μηχανικός και Ζωγράφος. Ανήκει στην ομάδα των Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα και το πόδι.

Το βιβλίο/λεύκωμα, που παρουσιάστηκε, κατά την εκδήλωση, πωλείται στην τιμή των 10 ευρώ, στο οίκημα του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, στη Λάρνακα, κάθε απόγευμα (2:30 - 6:00)